In 5 stappen naar een winnende aanbesteding

In 5 stappen naar een winnende aanbesteding

Succesvol inschrijven op een aanbesteding? Doorloop dan minimaal de volgende 5 stappen.

1. Schat je kansen in

Stel jezelf vooraf altijd de volgende vragen:

  • Voldoen we aan alle eisen?
  • Hebben we vergelijkbare klanten en ervaring op dit gebied?
  • Zijn wij dé specialist?
  • Kunnen we de opdracht aan?

Doe alleen mee als je op deze vragen volmondig JA kunt antwoorden.

2. Bepaal je inschrijfstrategie

Verdiep je eerst in de klantvraag. Die vind je vaak al in het eerste hoofdstuk van de offerteaanvraag bij de doelstelling van de aanbesteding. Bedenk dan een plan waarmee jij je gaat onderscheiden van de concurrent. Is dat op prijs of kwaliteit bijvoorbeeld? In deze fase bepaal je ook of je een samenwerkingspartner nodig hebt om de opdracht te winnen.

3. Stel vragen

Grijp de mogelijkheid om schriftelijk vragen te stellen altijd aan. Stel open vragen om te voorkomen dat je een simpel ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord op je (gesloten) vraag krijgt en je eigenlijk een toelichting wilt. Positief verwoorde vragen helpen bovendien mee aan het opbouwen van je relatie met de nieuwe klant.

4. Houd je aan de procedure

Zorg dat je aan alle eisen voldoet qua omzet, referenties en ondertekende documenten. Maak een checklist en volg nauwgezet de procedure. Lever je inschrijving altijd ruim op tijd in en vraag om een ontvangstbevestiging!

5. Schrijf klantgericht

Houd het doel van de klant in je achterhoofd. Beantwoord alle vragen in de volgorde waarin ze zijn gesteld. Gebruik daarbij bijvoorbeeld heldere tussenkoppen: een beoordelaar is een koppensneller! Vermijd wollig en ambtelijk taalgebruik: schrijf helder en duidelijk. Val op met je offerte met een mooi opgemaakt document.

Hulp nodig bij het inschrijven op aanbestedingen?

Bel of mail mij. Ik help je graag verder