Je hebt echt geen ‘hulp’ nodig
Een offerte beschrijft hoe jouw bedrijf de hulpvraag van je (potentiële) klant oplost. Een goede offerte is een aanbod dat duidelijk, concreet en ondubbelzinnig is. De hulpwerkwoorden kunnen, worden en zullen ondermijnen duidelijkheid en zorgen voor passieve, saaie zinnen. Vergroot jouw slagingspercentage en vermijd deze hulpwerkwoorden in jouw offerte.
Hulpwerkwoord = onkruid
Een hulpwerkwoord is een werkwoord dat alleen in combinatie met een koppelwerkwoord of een zelfstandig werkwoord voorkomt. Er zijn verschillende soorten hulpwerkwoorden: van tijd, lijdende vorm, causaliteit en modaliteit. Een ander kenmerk van het hulpwerkwoord is de weglaatbaarheid. Daarom noem ik hulpwerkwoorden vaak het onkruid van de Nederlandse taal. Je hebt het hulpwerkwoord namelijk echt niet nodig om een goede zin over te houden.
Kijk maar:
Ik zou helder en actief willen schrijven.
Ik wil helder en actief schrijven.
Ik schrijf helder en actief.
Kunnen | De Twijfelaar (Ranunculus Dubium)
Het werkwoord kunnen roept twijfel op. Dat je iets kunt, zegt niet of je het ook doet. Je offerte is geen opsomming van je vaardigheden of mogelijkheden, maar een aanbod op maat. Wist je dat inkopers het werkwoord kunnen in een offerte vaak omcirkelen en denken dat het hen meer kost als je het doet? En vaak bedoel jij juist dat het in het aanbod zit!
Haal kunnen uit je offertetekst, tenzij het een keuze betreft. Gebruik je verkoopgesprek om vooraf te ontdekken in welke keuzes je opdrachtgever geïnteresseerd is.
Onduidelijk: Uw trappenhuis kunnen wij twee keer per week reinigen.
Duidelijk: De schoonmaakmedewerker reinigt uw trappenhuis twee keer per week.
Onduidelijk: Met ons product kunt u besparen, dat kan € 100,- per maand zijn.
Duidelijk: Met ons product bespaart u € 100,- per maand.
Worden | Het Ooit-wie-nietje (Inde Ignotum)
Worden roept bij een beoordelaar direct twee vragen op: door wie en wanneer? Het maakt dat je aanbod niet controleerbaar en verifieerbaar is. Twee belangrijke voorwaarden voor een SMART geschreven plan van aanpak.
Laat het hulpwerkwoord worden achterwege en vul de zin aan met: door wie en wanneer.
Onduidelijk: Het formulier wordt geïntegreerd in uw online applicatie.
Duidelijk: Onze ICT-afdeling integreert het formulier voor 1 mei 2015 in uw online applicatie.
Onduidelijk: Na een alarmmelding wordt u gebeld.
Duidelijk: Na een alarmmelding belt onze hulpdienst u binnen 5 minuten.
Zullen | Overbodig (Asteraceae Superflua)
Zullen is het makkelijkste onkruid om te wieden. Dit hulpwerkwoord geeft een verwijzing naar de toekomst en zorgt bovendien voor wolligheid in je tekst. Je wilt wel dat de inkoper jouw voorstel met interesse blijft lezen, toch?
De oplossing? Laat zullen gewoon weg! Dat geldt trouwens ook voor zouden. Zullen we het proberen?
Als u voor ons zult kiezen, kunt u uw marktpositie versterken.
Als u voor ons kiest, versterkt u uw marktpositie.
Of:
Hulpwerkwoorden zouden beter vermeden kunnen worden in een offerte.
Vermijd hulpwerkwoorden in een offerte.
Oefening baart kunst
Net als onkruid, zit het gebruik van hulpwerkwoorden vaak diepgeworteld in je schrijfstijl. Niet eenvoudig af te leren, maar zeker haalbaar en de moeite waard. Schrijf je offerte zoals je gewend bent. Gebruik de zoekfunctie (sneltoets Ctrl of Cmd F) om de drie ‘onkruidbosjes’ op te speuren. Zo gaan die hulpwerkwoorden sneller uit je systeem en verbeter je de duidelijkheid van jouw offerte.
Hulp nodig?
Na het deelnemen aan één van mijn offertetrainingen heb jij geen hulp meer nodig! In mijn trainingen deel ik graag met jou mijn schatkamer met winnende offertetips, verzameld in 20 jaar werken in de sales en honderden interviews met inkopers.