Salesstress? Neem een adempauze!

Salesstress? Neem een adempauze!

Werken in de sales kan best zwaar zijn. De druk is vaak hoog. Je baas die in je nek hijgt of je je targets deze maand wel haalt. Deadlines halen van aanbestedingen. Teleurstelling als je de opdracht niet hebt binnengehaald.

En had ik de files, het regelmatige overwerken en collega’s die azen op jouw promotie al genoemd? Stress en burn-out liggen op de loer.

Mensen die mij kennen weten dat ik nog een andere passie heb: yoga. Sterker nog, ik ben ook yogadocent. Ik geef iedere zaterdag 2 uur yogales en val regelmatig in. Yoga betekent voor mij meer dan ontspannen en bewegen. De yogamat is mijn spiegel voor hoe ik met dingen omga. Houdingen die ik op de yogamat ingewikkeld vind, zijn een metafoor voor zaken die ik als ondernemer, trainer en tenderspecialist tegenkom. Yoga leert mij doorademen. In álle situaties. Ook als het even tegenzit.

In dit blog deel ik mijn tips tegen salesstress met je.

1. Start je dag met een momentje voor jezelf

Mijn dag begint met een rondje RPM. Nee, niet op de fiets, maar: Rise, Pee, Meditate.

Wat mediteren oplevert? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Maar voor mij een goed begin van de dag met een helder en rustig hoofd. Ik gebruik de (gratis) meditatie-app Insight Timer. Als ik 10 dagen achter elkaar heb gemediteerd krijg ik een badge. Altijd goed voor mijn ego ;-).

Mijn ochtendmomentje sluit ik af met het formuleren van intenties voor die dag én in mijn leven. Ik geloof erin dat een doel behalen altijd begint met een positief en open geformuleerde intentie. Vind je dit ook een interessant onderwerp? Dan is het boek ‘Three Simple Steps’ van Trevor Blake een aanrader. Het beschrijft hoe je in 3 eenvoudige stappen naar succes kunt gaan, zakelijk én privé.

 

“Real creativity comes only out of silence”

 

2. Druk, druk, druk? Neem afstand

Heb je het druk? Neem dan juist een momentje voor jezelf! Het klinkt wellicht tegenstrijdig. Maar echt, het levert je veel meer op als je even afstand neemt van alle salesstress. Even buiten een frisse neus halen en luisteren naar de vogeltjes. Of lekker meegalmen met de radio.

Afstand nemen, relativeert. Heb je weleens gemerkt dat de gedachten in je hoofd steeds harder gaan ‘praten’ als je druk voelt? Dat is heel normaal. Die innerlijke stem noem ik weleens ‘de sportcommentator’. Overal heeft-ie commentaar op. En het lijkt wel of hij steeds kritischer wordt als de druk toeneemt: “De offerte die ik net heb geschreven, is natuurlijk bagger. Die moet opnieuw. Nu ben ik nog langer bezig terwijl ik geen tijd heb…” Zit je in de clinch met je offertetekst, bekijk dan ook mijn tips tegen een ‘schrijversblok’.

 

“The time to relax is when you don’t have time for it”

 

3. Ga naar het toilet, ook als je niet moet 😉

Nog niet zo lang geleden ging ik zelf bijna net iets over mijn grenzen heen. Alsof ik op de yogamat stond, waarop je in de houdingen ook altijd je grenzen verkent. En ik dacht dat ik die ene moeilijke houding wel kon en vervolgens auwh… bijna een blessure opliep.

Ik had al langere tijd achter elkaar meerdere toffe, maar wel pittige opdrachten. Dat betekende meerdere avonden en weekenden doorwerken om deadlines te behalen. Ik dacht dat ik het allemaal wel aan kon. Totdat ik in een tenderoverleg zat en ik irritatie in mijn lijf voelde komen. Het ging me allemaal niet snel en concreet genoeg.

Toen excuseerde ik me: “Even naar het toilet hoor!” Ik moest helemaal niet. Maar op het toilet kon ik even stoom afblazen en een adempauze nemen. Wist je dat 5 bewuste ademhalingen je zenuwstelsel al tot rust brengt? Probeer het maar! Na mijn ‘plaspauze’ stapte ik het overleg weer in met een helder hoofd.

 

“Almost everything will work again

if you unplug it for a few minutes… including you”

 

4. Zet je timer

Timemanagement? Tijd valt niet te managen! Wat bij mij beter werkt is energiemanagement. Ik zet de timer als ik aan een taak ga beginnen. Dan laat ik me door niets en niemand afleiden. Telefoon staat op stil. Ik focus me puur op die ene offertetekst die ik ga schrijven. Geconcentreerd werken zorgt ervoor dat je beter en sneller je taak af kan ronden. Ik zet de timer meestal op 1 tot 1,5 uur, omdat ik getest heb hoe lang ik op volle concentratie kan werken. Maar ik ken ook mensen die de pomodorie-techniek gebruiken: 25 minuten werken en 5 minuten pauze.

 

“What you focus on grows.

What you concentrate on is what you see more of in your life”

 

5. Een baaldag mag

Sta jezelf ook toe dat je soms even je dag niet hebt. Iedereen heeft recht op een baalmomentje als de klant toch voor een ander bedrijf kiest. Dacht je dat ik altijd zo zen ben? Haha! Soms kook ik van binnen als ik een opdracht verlies.

Achteraf kan ik het verlies wel relativeren. Soms win je, soms leer je. De momenten die niet zo leuk zijn, leren je vaak iets en geven juist inzicht in wat belangrijk voor je is. En al die tips om je offertetekst te verbeteren kan ik jou alleen maar geven doordat ik de verloren trajecten heb geëvalueerd.

Na een baaldag realiseer ik me weer hoe gaaf een salesjob is: het brengt je op de mooiste plekken, bij bijzondere potentiële klanten. Laatst mocht ik op Schiphol meekijken hoe de schoonmaak in vliegtuigen geregeld wordt. Super gaaf toch! (En ja, ik mocht ook even achter de stuurknuppel kruipen in de cockpit J). Mensen helpen. De vrijheid. Lekker bakje koffie drinken in de zon… En ik adem nog een keer diep in…

 

“When it hurts – observe. Life is trying to teach you something”

 

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op dit blog. Wat is jouw tip tegen salesstress?
Of heb je hulp nodig bij een tender? Ik help je graag.