Sneller offertes schrijven

Sneller offertes schrijven

Dé perfecte offerte schrijven kost tijd. Hoe fijn zou het zijn om dat sneller en met meer energie te doen. Energie die jouw klant proeft, energie die naar meer smaakt, gewoon omdat jouw offerte precies past bij de klantbehoefte. In dit blog vind je tips om sneller en met meer energie de perfecte offerte te schrijven.

Je hebt een tof gesprek gehad met een klant en mag offreren. Blij rijd je terug naar je werkplek. Daar klampen collega’s zich aan je vast. Nu jij terug bent, is het tijd voor hún urgente vragen. Op je bureau liggen bovendien diverse terugbelverzoeken. Ook je mailbox staat er vol mee. Al deze zaken vragen je aandacht. En wel nú. Het maken van de offerte, waar je net nog zo’n zin in had, komt op je to-do-list. De energie waarmee je terugkwam uit het verkoopgesprek is opgeslurpt. Jammer! 

Benut direct de energie uit het verkoopgesprek

De kunst is om direct na het goede verkoopgesprek, de positieve energie vast te houden. Nu alles nog fris in je hoofd zit, kun je jouw enthousiasme gebruiken voor het schrijven van een eerste offerte-opzet. Als je dat meteen doet, sluit je woordkeuze beter aan bij het gesprek dat je had. Bovendien bespaar je tijd omdat je later niet meer hoeft te graven in je geheugen. Dus ik adviseer je om meteen na het gesprek een eerste opzet te maken.

Lukt dat niet rustig op je eigen werkplek? Rijd dan voor de eerste versie naar een neutrale omgeving zoals een flexibele werkplek in een businesscenter of een rustig hoekje in een wegrestaurant. Wist je dat veel mensen zelfs sneller werken in een omgeving waar ook andere mensen achter hun laptop aan het zwoegen zijn?

Maak zelf een eerste opzet

Vind je het maken van een offerte helemaal niet zo leuk, dan is de verleiding groot om het voor je uit te schuiven of uit te besteden. Voor een winnende offerte maak je toch beter zelf de eerste opzet. Jij bent namelijk de enige die de energie uit het verkoopgesprek hebt gevoeld en kan overbrengen. Dus schrijf de opzet zelf, ook als je collega van de binnendienst of een tekstschrijver de detailuitwerking van je overneemt. 

Start snel en slordig mag

Start het liefst direct na het verkoopgesprek met de eerste uitwerking en schrijf wat in je opkomt. De eerste gedachte is vaak de beste! Let niet op spelling en grammatica. Maak fouten. Zet je innerlijke criticus even opzij. Je weet wel, dat kritische stemmetje dat altijd vindt dat het beter kan. Die heb je pas nodig bij het herschrijven. Blijf je last houden van kortsluiting in je hoofd bij het schrijven van offertes? In dit artikel lees je 7 tips, waarmee je schrijversblok als sneeuw voor de zon verdwijnt. 

Werk puntsgewijs

Je notities die je in het verkoopgesprek maakte, geven houvast bij het maken van je opzet. Start eens met het puntsgewijs benoemen van de klantvraag en jouw aanbod:

  1. Welke wensen of angsten heeft jouw toekomstige klant?
  2. Wat ga je hem of haar aanbieden?
  3. Wat zijn de voordelen voor deze klant?

Weet je dat lezers dol zijn op opsommingen in offerteteksten? Lijstjes zijn namelijk moeilijk te weerstaan. Je bent nu dus al bijna klaar met je, bijna perfecte, offerte!

Verander naar een perfectioneerder

Jarenlang zat mijn perfectionisme mij in de weg. Zelfs met het schrijven van dit artikel kwam ik het weer even tegen: ik wil het meteen goed doen en de perfecte versie schrijven. De tip ‘laat los’ helpt niet bij mij. Tegelijkertijd heb ik door mijn perfectionisme de mooiste opdrachten kunnen binnenhalen. Want in de wereld van aanbestedingen met complexere offertes, draait het om details. Dus tegenwoordig omarm ik mijn perfectionisme, maar net even anders. Ik noem mezelf geen perfectionist meer, maar een perfectioneerder. Dat geeft de ruimte om in de eerste fase fouten te maken. Perfectioneren kan altijd nog! Bijvoorbeeld met deze tips om je offerte te verbeteren.

Plan de uitwerking vooraf

Lijkt het je heerlijk om offertes meteen te kunnen maken, maar weet je nu al dat dat in jouw situatie niet mogelijk is? Dan is mijn tip om bij het maken van de bezoekafspraak ook alvast een ander moment in te plannen voor de uitwerking.

Houd bij het reserveren van de uitwerkingstijd dan ook meteen rekening met het moment van de dag waarop je energieniveau het beste is. Dat is voor iedereen anders. De één schrijft vroeg in de ochtend op zijn best, de ander juist laat in de avond als er minder afleidingen zijn. Wanneer ben jij op je best? 

Met meer energie offreren

Natuurlijk ben ik benieuwd of je met deze tips sneller en met meer energie je offertes uitwerkt. Laat maar eens weten hoe het is om direct na een verkoopgesprek een offerte uit te werken of te schrijven als je energieniveau het hoogste is. Of hoe het is om voortaan als perfectioneerder door het leven te gaan in plaats van als perfectionist.

Blijf je het gevoel houden dat je nog meer energie in de perfecte offerte zou willen stoppen, overweeg dan eens een offertetraining te volgen.

 

Worstel jij regelmatig met offertes?

Bestel dan nu mijn boek met experttips voor offertes

Vertel me meer