Succesvol inschrijven op aanbestedingen

Succesvol inschrijven op aanbestedingen

Do’s and don’ts voor succesvol inschrijven op aanbestedingen

DO’S:

Stel vragen bewust. Stel alleen nette en open vragen ter verduidelijking of voor opheldering. Hou er rekening mee dat je concurrenten jouw vragen ook lezen.

Maak altijd een verhaal op maat voor de potentiële klant. Passend bij zijn doelstelling, die je vaak leest op de eerste pagina’s van het aanbestedingsdocument.

Schrijf gestructureerd. Bijvoorbeeld in de volgorde van de vragen in het aanbestedingsdocument. Zo voorkom je dat je vragen vergeet te beantwoorden.

Gebruik actieve en heldere taal. Dat leest voor de beoordelaars veel prettiger en geeft minder ruimte voor interpretatie.

Lever alle gevraagde documenten compleet en correct in. Controleer zorgvuldig de vormvereisten en hou je daaraan.

Evalueer en vraag om feedback van de aanbestedende dienst. Niet alleen als je verloren hebt, maar juist ook als je gewonnen hebt. Van evalueren kun je leren.

DON’TS:

Een negatieve toon aanslaan in de vragenronde. Besef dat je in de vragenronde een relatie aan het opbouwen bent.

In je eentje een aanbesteding beantwoorden. Stel een tenderteam samen, waarmee je draagvlak in je organisatie creëert en beschikt over diverse kennis en vaardigheden. Overweeg het inschakelen van een externe partij.

Een algemeen verhaal vertellen. De kans is groot dat je dan niet aansluit bij de doelstelling van de klant. Onderbouw je verhaal met vergelijkbare en bewezen prestaties.

De namen van andere bedrijven laten staan in hergebruikte teksten. Of wil je graag meteen een blauwtje lopen?

Formeel en wollig taalgebruik. Je boodschap is dan allereerst niet duidelijk. Daarnaast laat je daarmee je onderscheidend vermogen niet zien.

Schrijffouten. De kwaliteit van je offerte zegt iets over de kwaliteit van je dienstverlening.

Je offerte te laat inleveren. Dan ben je meteen uitgesloten van deelname. Als inschrijver heb je je te houden aan de termijnen volgens de aanbestedingsregels. Hou rekening met files en het uitvallen van internetverbindingen.

Succesvol inschrijven op aanbestedingen?

Leer meer do’s & don’ts in deze SMART training