Veelgemaakte schrijffouten

Veelgemaakte schrijffouten

Schrijf je BTW of btw? Voorkom deze veelgemaakte schrijffouten in offertes.

BTW met hoofdletters of btw met kleine letters?

De afkorting van ‘belasting over de toegevoegde waarde’ is btw, met kleine letters. Een vergelijkbaar geval is cao (‘collectieve arbeidsovereenkomst’). Dat schrijven we tegenwoordig ook officieel met kleine letters. O ja: zonder punten tussen de letters.

Een d of een t in de tegenwoordige tijd?

In je offerte leg je vaker uit wat je NU doet (of gaat doen) dan wat je in het verleden deed. Heb je moeite met die d’s of t’s? Troost je, je bent niet de enige. Onthoud dat er in de tegenwoordige tijd nooit een -d aan de stam van het werkwoord wordt toegevoegd. Vind je het nog steeds lastig? Mijn favoriete website voor het opzoeken van taalregels is de website van Onze Taal.

U met een hoofdletter of u met een kleine letter?

Oké, de klant is spreekwoordelijk gezien wel koning, maar toch geen God? Net als de andere persoonlijke voornaamwoorden schrijven we ‘u’ met een kleine letter, behalve uiteraard als het aan het begin van een zin staat. We schrijven ‘U’ alleen met een hoofdletter om naar een heilig persoon of godheid te verwijzen.

Uw of u?

Uw betekent ‘van u’. Het geeft een bezit aan en daarom wordt ‘uw’ ook wel het bezittelijk voornaamwoord genoemd. ‘U’ is een persoonlijk voornaamwoord. Het verschil tussen ‘jou’ en ‘jouw’ is trouwens precies hetzelfde als het verschil tussen ‘u’ en ‘uw’.

Van Houten: wel of geen hoofdletter in het tussenvoegsel?

In Nederlandse achternamen krijgen tussenvoegsels als ‘van’, ‘de’ en ‘der’ geen hoofdletter als er een ander deel van de naam – de voornaam, voorletters, naam van de partner – voor staat. In de adressering van je offertebrief schrijf je dus: mevrouw J. van Houten. Als er geen voorletter, voornaam, achternaam of een ander tussenvoegsel voor staat, krijgt het tussenvoegsel wél een hoofdletter. In de aanhef van je offertebrief schrijf je dus: Beste mevrouw Van Houten.

Meer schrijftips voor onweerstaanbare offertes? Ik help je graag jouw offertetraject verbeteren.

Abonneer je op mijn maandelijkse blogs