Op voorsprong met een slimme start

Op voorsprong met een slimme start

Veel bedrijven starten pas met het inschrijven op een aanbesteding als deze gepubliceerd is. En dat is fijn voor jou. Want na het lezen van deze drie tips – met dank aan inkoopexpert Johan van Loenhout van Gemeente Breda –weet jij hoe je al kunt starten vóór de publicatie. Zo vergroot je bovendien jouw winkansen.

1. Zoek contact met de ambtenaar

Hoe kom je binnen bij een gemeente? Johan deelt zijn inside information: “Het is goed te weten dat politiek en ambtenaren water en vuur zijn. Uitzonderingen nagelaten natuurlijk”. Zoek daarom liever contact met beleidsadviseurs, dan met wethouders.
Schakel je  persoonlijke netwerk in om een ingang bij de gemeente te vinden. Ken je niemand die bij de gemeente werkt? Vraag dan naar de naam en contactgegevens van de ambtenaar die je zoekt en bel rechtstreeks. Een persoonlijke benadering heeft een grotere slagingskans. Ambtenaren zijn tenslotte net mensen.

2. Ga de dialoog aan tijdens marktconsultaties

Wees alert op openbare marktconsultaties. Je vindt ze op TenderNed. Bezoek deze bijeenkomsten altijd, is het advies van Johan. Zo’n consultatie is dé gelegenheid om de aanbestedende partij te wijzen op de ontwikkelingen op jouw vakgebied. Daarnaast, zegt Johan, maak je er een goede indruk mee. Help de gemeente inkopen. Het programma van eisen ligt nog niet vast. Dat betekent dus dat je een sturingskans hebt richting jouw unieke expertise.

3. Volg de besluiten van de gemeenteraad

Ook slim: volg besluiten van de gemeenteraad. In de raad worden de komende (grotere) aanbestedingen tenslotte besproken. Tussen het besluit en de aankondiging  van de aanbesteding op TenderNed zit gemiddeld een periode van zes maanden. Vlak na het besluit in de raad zijn ambtenaren best nog bereid informatie te geven. Dichter bij de publicatie van aanbesteding minder. Verzamel relevante informatie dus zo snel mogelijk na het besluit in de gemeenteraad.

 

Wil jij ook met aanbestedingen nieuwe opdrachten binnenhalen. Weet je niet goed hoe je dat aanpakt?

Schakel dan een expert in